Nu am mai deschis de mult timp televizorul, dar tot a ajuns la mine (poate mai tarziu, ce-i drept) informatia ca Ministerul Educatiei vrea ca din toamna sa se studieze ceva educatie sexuala in scoli. N-ar fi rau, parerea mea. Elevii au nevoie de cat mai multa informatie. Si daca vine de la o persoana specializata, cu atat mai bine. Povestea cu barza cred ca e expirata pentru multi copii de clasa primara, in ziua de azi.

Ceva-ceva tot stiu ei si e mai bine sa li se explice pe intelesul lor. Nu cred ca daca bagam capul in nisip si ne prefacem ca asteptam barza va scadea numarul celor care decid sa isi inceapa viata sexuala inainte de casatorie si implicit numarul bolilor cu transmitere sexuala sau numarul mamelor minore ori al avorturilor. Mai mult, daca un lucru e interzis devine si mai tentant pentru un copil/tanar. Sustin orele de religie in scoli, dar cred ca elevii au de invatat si despre propriul corp, despre igiena si alte asemenea. Un rol esential il au si parintii. Daca ei sunt open mind si exista comunicare intre ei si copii cred ca se poate discuta despre abstinenta. Da, e strigator la cer cand auzi despre copile de 13 ani insarcinate. Mai ales ca sunt atat de intens mediatizate aceste cazuri. Dar cati dintre noi cunosc povestea din spatele acestora? Cred ca multe dintre ele ajung in situatia asta tocmai din lipsa de informatie, din lipsa de comunicare. Personal, nu m-am gandit cum exact as aborda subiectul cu Stefania cand vor aparea intrebarile. Sigur nu am de gand sa o mint, o sa ii explic in termenii pe care ea i-ar putea intelege, cand va veni acel moment. Gandesc departe, stiu. Dar eu cresc un om aici si ma gandesc la Stefania in acest mod.
Nu am nimic cu ONG-urile care sustin abstinenta, nu ma pricep eu la conflicte de interese, nu ma intereseaza cine ce reclama. Ma gandesc ca pana va creste Stefania, multe se vor schimba (sau poate nu) in sistemul educational si in tarisoara asta. Oricum ar fi, stiu ce am de gand sa o invat. Iar eu o sa am incredere in deciziile ei.

image