Mă gândeam de mult timp să scriu un articol pe tema sistemelor de purtare sănătoase vs cele nesănătoase pentru bebeluși, dar am crezut că Internetul e plin de informații pentru cine caută. Zilele trecute mă gândeam că niște degete în plus care să scrie despre diferențele dintre unele și altele nu strică.
Cum spunem și aici am avut și eu pe mână un sistem de ăla numai bun ca Ștefania să stea atârnată, iar eu să mă plâng de dureri de spate. Recunosc, nu l-am probat. Nu pot confirma cât de incomod este, dar după ce am citit și am încercat să mă pun în locul unui nou-născut într-un carrier de ăla, mi-am dat seama că nu m-aș simți prea confortabil. Cred că multe persoane încurcă cele două tipuri de sisteme pentru purtarea bebelușilor: ergonomice și neergonomice. Acum sincer, ați auzit de vreun părinte care să vrea să își poarte copilul și să treacă de la un sistem de tipul acesta
la acesta?
Eu nu am auzit. Invers, da. Deci se simte diferența. Plus că cel de al doilea tip de sistem este și foarte hidos, pe bune. Acum mă gândesc că nici nu se poate folosi chiar toată ziua sistemul, oricât de sănătos ar fi. Deși copila mea nu a dat prea des semne că ar vrea să fie scoasă din sistem.
Observați diferența în modul cum stau piciorușele copilașului.
Cum vi se pare mai ok?
Specialiștii spun că bebelușii au nevoie de al patrulea trimestru de sarcină, au nevoie pentru dezvoltare de atingerea mamei, de căldura ei, de respirația ei, de ritmul bătăilor inimii ei. Mijloacele de purtare a bebeluşului mimează tocmai uterul matern. Cel mai mare avantaj al purtării bebelușului este că păstrează între mamă şi copil o legătură puternică mai ales în primele săptămâni de viaţă pentru continuarea dezvoltarii. În primii doi ani de viaţă, creierul bebeluşului se dezvoltă cel mai mult, deci copilul trebuie să simtă dragostea, apropierea părinților, trebuie să se simtă în siguranță. Dacă stă întins toată ziua în pat sau în curucior, unui nou-născut i se poate deforma coloana sau capul (plagiocefalie). Cică un bebeluș purtat are digestia mai bună, își reglează temperatura mai ușor și este mai bine oxigenat, doarme mai bine. Dacă este ținut la verticală, bebelușul își dezvoltă mai bine mușchii, învață în orice moment, are șanse mai mici să facă otită sau să sufere de reflux esofagial. Un bebeluș ținut aproape de pieptul mamei e mai fericit, plânge mai puțin, devine mai repede independent știind că mama e aproape de el mereu. Deci numai beneficii pentru prunc. Dar nici mama nu scapă. Ea vede mai repede nevoile bebelușului și le poate îndeplini la timp, este mai liniștită știindu-și pruncul aproape, poate alăpta discret, are mâinile libere. Greutatea copilului este distribuită uniform, deci e confortabil. Ne-am convins, sper, că e ceva natural să îți ții copilul în brațe, să îl porți. Dar e important și cum îl porți.
Un bebeluș purtat sănătos stă cu genunchii mai sus decât şoldurile şi cu spatele curbat. E naturală poziția asta. Un sistem de purtare ergonomic sprijină fundul şi picioarele bebeluşului până în spatele genuchilor, iar copilul trebuie să stea orientat înspre mamă. Sunt trei indicii care arată că un sistem este ergonimic:
- Spatele copilului stă curbat fiziologic, rotunjit, forma literei C;
- Genunchii copilului sunt mai sus decat fundul;
- Picioarele copilului sunt în litera “M”, “broscuță”;
Un nou-născut nu are spatele drept, deci trebuie să se dezvolte natural.
E ceva greșit până acum?
Pe piață sunt tot felul de sisteme, ca niște chiloței așa, dar când pe ele vezi inscripții gen Chicco, Inglesina, Baby Bjorn zici că sunt firme cu renume, stiu ele ce știu.
Tot aceste sisteme „nesănătoase” permit să pui bebelușul cu fața către lume. Păi, în necunoștință de cauză, îți e mai mare dragul să îl ții așa, să vadă toată lumea ce bebeluș minunat ai tu. Și zici că și pentru bebe e bine, să vadă și el ceva. Ia să ne gândim mai bine!
Un bebeluș purtat sănătos, cu fața către purtător vede mai bine mediul înconjurător, poate vedea reacțiile celui care îl poartă. Eu pe Ștefania o mai țin și în casă, uneori, în sistem. Nu credeți că învață mai multe când mă vede pe mine cum întind niște rufe la uscat sau când spăl vase sau când croșetez, etc, etc?
Mie îmi e clar și după ce mi-am văzut copila cum doarme. Dacă doarme pe burtă, e ca o broscuță.
Dacă dorme pe spate, stă cu piciorușele flexate.
E totul natural.
Așa ca pe final:
Fotografiile le-am cules de pe marele Internet, la o simplă căutare cu Google termeni precum babywearing sau sisteme de purtare ergonomice.
Și câteva articole intersante pe acest subiect:
http://www.naturalchild.org/guest/claire_niala.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2011/05/despre-marsupii-si-alte-port-bebe-uri.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/port-bebe-ul-sau-marsupiul-pericol-pentru-coloana-vertebrala-a-bebelusil_9293
http://attachmentparenting.ro/babywearing/marsupiile-pentru-copii-i-tensionarea-coloanei-vertebrale.html
http://whqlibdoc.who.int/publications/2003/9241590351.pdf
Despre tipurile de sisteme de purtare ergonomice, poate mă încumet într-un post viitor.
Foarte utile sunt aceste sisteme, recomand tuturor mamicilor, iar pentru tatici am gasit pe http://www.bebeardealul.ro un modelul rucsac care are in componta saua asemanatoare celei de la bicicleta. L-am achizitionat la un pret foarte bun si l-am folosit in concediu. Va recomand, este fantastic 🙂 https://bebe.farmaciaardealul.ro/saddle-baby-model-rucsac
oare care pozitie duce la fetite dar si baieti cracanati? Eu am fost tinut de mama mea cu picioarele legate – am niste picioare invidiate de multi – perfect drepte.
Ma indoiesc ca cocosat este pozitia idelala si cu picioarele in lateral va merge ca ratza !
des gustibus daca nu interesul poarta fesul !
Ați văzut copii purtați în sisteme ergonomice care merg crăcănați? Copilul meu merge foarte bine, după 1 an și jumătate de purtat în sistem, la pieptul meu. Și nu cred că își poate purta cineva copilul zilnic, ore bune, ca să îi deformeze picioarele.
Și nu stă cocoșat, stă în poziția naturală, până i de formează coloana.
Monica,
concluziile se trag dupa studii statistice si altele medicale, etc., pe ani lungi si nu dupa un an!
Ca sa fac o prognoza demografica utilizam informatii chiar pe 25 ani.
Lucrurile in viata sunt mai complicate!
Eu vad corecta purtarea alternativa – ceva unic dar cu cele doua sisteme incluse! Asa si port fetita in brate.
A generaliza dintr-o situatie particulara e doar vina tineretii!
Si asta caci e o moda sa scriem ce vrem/credem, e doar democratie!
Repet viata este mult mai complexa – un studiu corect/serios implica 5-6 discipline etc si ani multi.
Fiica mea are o fetita de doar 4 luni, defapt ea mi-a trimis forward email. Acceasi greseala, de a trage concluzii, ca „asa zice pe site !” Nimic mai grav.
Iti doresc un copil normal (sanatos , etc. ).