Mă gândeam de mult timp să scriu un articol pe tema sistemelor de purtare sănătoase vs cele nesănătoase pentru bebeluși, dar am crezut că Internetul e plin de informații pentru cine caută. Zilele trecute mă gândeam că niște degete în plus care să scrie despre diferențele dintre unele și altele nu strică.

Cum spunem și aici am avut și eu pe mână un sistem de ăla numai bun ca Ștefania să stea atârnată, iar eu să mă plâng de dureri de spate. Recunosc, nu l-am probat. Nu pot confirma cât de incomod este, dar după ce am citit și am încercat să mă pun în locul unui nou-născut într-un carrier de ăla, mi-am dat seama că nu m-aș simți prea confortabil. Cred că multe persoane încurcă cele două tipuri de sisteme pentru purtarea bebelușilor: ergonomice și neergonomice. Acum sincer, ați auzit de vreun părinte care să vrea să își poarte copilul și să treacă de la un sistem de tipul acesta bebelus purtat corect

la acesta?

bebelus purtat incorect

Eu nu am auzit. Invers, da. Deci se simte diferența. Plus că cel de al doilea tip de sistem este și foarte hidos, pe bune. Acum mă gândesc că nici nu se poate folosi chiar toată ziua sistemul, oricât de sănătos ar fi. Deși copila mea nu a dat prea des semne că ar vrea să fie scoasă din sistem.

Observați diferența în modul cum stau piciorușele copilașului. purtat_ok2.jpg

Cum vi se pare mai ok?

baby-wearing

Specialiștii spun că bebelușii au nevoie de al patrulea trimestru de sarcină, au nevoie pentru dezvoltare de atingerea mamei, de căldura ei, de respirația ei, de ritmul bătăilor inimii ei. Mijloacele de purtare a bebeluşului mimează tocmai uterul matern. Cel mai mare avantaj al purtării bebelușului este că păstrează între mamă şi copil o legătură puternică mai ales în primele săptămâni de viaţă pentru continuarea dezvoltarii. În primii doi ani de viaţă, creierul bebeluşului se dezvoltă cel mai mult, deci copilul trebuie să simtă dragostea, apropierea părinților, trebuie să se simtă în siguranță. Dacă stă întins toată ziua în pat sau în curucior, unui nou-născut i se poate deforma coloana sau capul (plagiocefalie). Cică un bebeluș purtat are digestia mai bună, își reglează temperatura mai ușor și este mai bine oxigenat, doarme mai bine. Dacă este ținut la verticală, bebelușul își dezvoltă mai bine mușchii, învață în orice moment, are șanse mai mici să facă otită sau să sufere de reflux esofagial. Un bebeluș ținut aproape de pieptul mamei e mai fericit, plânge mai puțin, devine mai repede independent știind că mama e aproape de el mereu. Deci numai beneficii pentru prunc. Dar nici mama nu scapă. Ea vede mai repede nevoile bebelușului și le poate îndeplini la timp, este mai liniștită știindu-și pruncul aproape, poate alăpta discret, are mâinile libere. Greutatea copilului este distribuită uniform, deci e confortabil. Ne-am convins, sper, că e ceva natural să îți ții copilul în brațe, să îl porți. Dar e important și cum îl porți.

2165cd341dba26089c3beeb1ba37c705

Un bebeluș purtat sănătos stă cu genunchii mai sus decât şoldurile şi cu spatele curbat. E naturală poziția asta. PAXbaby_JPMBB_m-positioning_babywearingUn sistem de purtare ergonomic sprijină fundul şi picioarele bebeluşului până în spatele genuchilor, iar copilul trebuie să stea orientat înspre mamă. Sunt trei indicii care arată că un sistem este ergonimic:

  • Spatele copilului stă curbat fiziologic, rotunjit, forma literei C;
  • Genunchii copilului sunt mai sus decat fundul;
  • Picioarele copilului sunt în litera “M”, “broscuță”;

images

Un nou-născut nu are spatele drept, deci trebuie să se dezvolte natural.

babywearing

bebelus_purtat

E ceva greșit până acum?

Pe piață sunt tot felul de sisteme, ca niște chiloței așa, dar când pe ele vezi inscripții gen Chicco, Inglesina, Baby Bjorn zici că sunt firme cu renume, stiu ele ce știu.

Tot aceste sisteme „nesănătoase” permit să pui bebelușul cu fața către lume. Păi, în necunoștință de cauză, îți e mai mare dragul să îl ții așa, să vadă toată lumea ce bebeluș minunat ai tu. Și zici că și pentru bebe e bine, să vadă și el ceva. Ia să ne gândim mai bine!

asa_nu

Un bebeluș purtat sănătos, cu fața către purtător vede mai bine mediul înconjurător, poate vedea reacțiile celui care îl poartă. Eu pe Ștefania o mai țin și în casă, uneori, în sistem. Nu credeți că învață mai multe când mă vede pe mine cum întind niște rufe la uscat sau când spăl vase sau când croșetez, etc, etc?

Sistem-cu-fata

purtarea_bebelusului_corect

Mie îmi e clar și după ce mi-am văzut copila cum doarme. Dacă doarme pe burtă, e ca o broscuță.horiz28

Dacă dorme pe spate, stă cu piciorușele flexate. 

babywearing2_Fundatia_crucea_Alba

E totul natural.

Așa ca pe final:

Economist3

babywearing-comic

Fotografiile le-am cules de pe marele Internet, la o simplă căutare cu Google termeni precum babywearing sau sisteme de purtare ergonomice.

Și câteva articole intersante pe acest subiect:

Benefits of Babywearing

http://www.naturalchild.org/guest/claire_niala.html

http://alexcreste.blogspot.ro/2011/05/despre-marsupii-si-alte-port-bebe-uri.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/port-bebe-ul-sau-marsupiul-pericol-pentru-coloana-vertebrala-a-bebelusil_9293

http://attachmentparenting.ro/babywearing/marsupiile-pentru-copii-i-tensionarea-coloanei-vertebrale.html

http://whqlibdoc.who.int/publications/2003/9241590351.pdf

Despre tipurile de sisteme de purtare ergonomice, poate mă încumet într-un post viitor.