S-a dus un an. Primul an al Ștefaniei. 12 luni împreună. Au fost momente frumoase, fericite, grele, obositoare, dar pline de iubire. Uneori toate astea la un loc. A fost un an în care am încercat să fac ce e mai bine pentru Ștefania, un an în care am făcut multe greșeli și am avut multe de învățat. A fost un an care a trecut pe repede-înainte. O privesc și îmi e teamă de ce urmează. Mi-e teamă că nu voi face față provocărilor cu ea, că nu o voi pregăti bine pentru viață. O vreau fericită și încrezătoare în ea. Îmi doresc să ia ce e mai bun de la părinții ei și de la cei cu care intră în contact.

Petrecere de ziua ei? Fără tam-tam am preferat. Orice pregătim e pentru noi, deocamdată. Sau, de fapt, pentru mine…

image

Ar trebui să ne bucurăm că încă nu are pretenții de astea. „Luatul din moț” a fost un pretext de a ne întâlni și sărbători. Ștefania a rămas cu moțul (că oricum e prea mic), nu i s-a rupt nicio turtă și nici nu am vrut să îi aflăm viitorul după tava cu obiecte. Chiar nu am găsit sensul acestor tradiții și am preferat să le sărim. Dacă la luatul din moț nu eram chiar decisă, Alin s-a impus și n-a vrut să-i punem Ștefaniei în față tava cu obiecte. Și chiar nu văd noima. În afară de amuzamentul nostru, nu cred că soarta ei va depinde de ceea ce îi face cu ochiul la petrecerea ei de un an. Oricum, în tradiția religiei noastre nu este acest obicei. E preluat. Și nici nu cred că este creștin, de fapt.
Cum ziceam, ne-am adunat o mână de oameni și am stat câteva ceasuri împreună (în două seri chiar). Ștefania a avut și ea tortul ei, baby friendly. I-am făcut două torturi: unul pentru joi când a fost ziua ei și unul pentru sâmbătă când am avut o nouă adunare. S-a mânjit bine, dar ceva-ceva a gustat. La cât era de obosită la ora servirii tortului a fost ok.
Scriu rețetele de tort, preluate de pe un grup de autodiversificare și adaptate puțin.

Carrot cake
Blat:
Am curățat 2 mere și le-am dat prin răzătoare, am adăugat 2 ouă și vreo 8 curmale hidratate și blenduite. Le-am amestecat bine, apoi am adaugat 150 g făină, o linguriță praf de copt și o linguriță de scorțișoară. Le-am încorporat bine în compoziție. Apoi am ras un morcov mai mare și l-am adăugat și pe el. Am pus într-o tavă unsă cu unt și am băgat la cuptor la 180 grade vreo 30 minute. Am mai testat scobitoarea până mi s-a părut ok.
Pentru cremă am amestecat vreo 200 g de mascarpone cu vreo 200 g de ricotta și cu o mână de fructe de pădure congelate (erau decongelate și date la robot).
Am ornat cu câteva jumătăți de căpșuni. Mi-a plăcut ce a ieșit. Cred că și Ștefaniei. I-a plăcut așa mult de s-a șters bine cu mâinile de bluza mea să îmi rămână amintire.

image

Tort cu mascarpone și căpșuni

Blat
Am separat albușurile de gălbenușuri de la 3 ouă. Albușurile le-am mixat bine spumă, apoi am adăugat gălbenușurile. Am mai mixat puțin până s-a omogenizat. Apoi am încorporat ușor cu o lingură: o mână de stafide hidratate, o mână de vișine congelate și date la robot, 2 banane coapte bine pasate cu furculița, o linguriță de scorțișoară, o linguriță de praf de copt, 3 linguri cu făină. Compoziția am pus-o într-o tavă unsă cu unt, la cuptor la 180 grade până trece testul scobitorii (vreo 30 minute).

Pentru cremă am amestecat vreo 150g de mascarpone, cu o lingură de ricotta și cu 5 capșuni blenduite. Am ornat cu rodie, iar Ștefania a fost foarte încântată, a cules bobițele.

image