Cred că oricărui bebeluș îi place să se joace. Asta chiar și în timp ce mănâncă. Mâna sus mămici care ați fost trase de păr, „butonate”, ciupite în timp ce alăptați. Cunosc sentimentul. Oricât de frumoasă e conectarea cu bebe, parcă nu mai poți strânge din dinți. Pe la 4 luni ale Ștefaniei am auzit eu de „colier de alăptare sau de babywearing”. Atunci era ea în plină descoperire de sine și de ceea ce o înconjoară. Renunțasem la lănțișorul de la gât pentru că trăgea de el, chiar și de cercei se agăța, iar dacă prindea vreun fir de păr al ei era. Când o alăptam mereu se juca cu degețelele pe ceva. Iar când ieșeam la plimbare avea treaba cu bretelele sistemului de purtare.

Începusem să învăț să croșetez la câteva săptămâni după ce s-a născut ea. Și pe la vreo patru luni ale copilei, m-am apucat să îi croșetez o căciulă. Doar că foarte novice cum eram a ieșit un mare… nimic. Nu am estimat bine mărimea. Așa am început să croșetez o bilă. Mi-am deșirat colierele de lemn pe care le aveam și am început să lucrez cu ce aveam. Asta a ieșit.

image

Bilele erau vopsite sau lăcuite, deci nu erau ok pentru a fi băgate în gură de copil. Atunci, am început a căuta să cumpăr bile de lemn natur, netratat. Mai aveam eu un fix cu inelele de lemn pe care le văzusem în metoda Montessori și la Waldorf. Dar nu găsisem nicăieri prin oraș să fie din lemn simplu. Așa că Alin a comandat de pe net și bile și inele de lemn. Eram așa încântată când le-am primit!

Am croșetat un nou colier pentru Ștefania cu care se putea juca în siguranță. Numai bun la alăptat și în plimbări. Cum gingiile începeau să fie sparte de dințișori, copila băga cam orice în gură. Deci bune și în perioada erupției dentare. Bumbacul moale, lemnul tare o ajutau pe micuța mea.

image

Iar în plimbări aveam mai mereu la noi și inelul de lemn pe care legasem resturi de panglică.

image

Începusem să croșetez coliere de alăptare și pentru câteva mămici. Nu sunt foarte mândră de primele coliere pe care le-am făcut, dar acum pot spune că mi-am îmbunătățit tehnica de croșetat. E migălos, firul de ață subțire, croșeta de 1,3, dar e o metodă de relaxare pentru mine. Croșetez când doarme copila sau când mai stă Alin cu ea. Ștefania mi-a prins de multe ori ghemurile de ață și a început să le deșire și să le încurce între ele. De bile trebuie să am mare grijă, iar cu croșetele mai groase s-a jucat deja.
Avantajele unui colier de alăptare/babywearing:
-mereu la îndemâna/gura bebelușului
-nu poate fi aruncat pe jos ca alte jucării
-accesoriu frumos și pentru mamă
Dezavantajul ar fi că nu știu cum e cu spălarea lui. Am mai fost întrebată și n-am știut ce să răspund. Fiind din lemn, cred că se poate șterge local cu ceva cârpă umedă.
În timpul erupțiilor dentare, puteți pulveriza pe colier soluții preparate acasă pentru ameliorarea durerilor bebelușului. Un exemplu interesant aveți aici.

image