O fi deochiul ăsta așa mare bau-bau pentru părinți? Ieși cu bebelușul vesel și sănătos la plimbare și te întorci cu el plângând sau e apatic. Există atât de multe superstiții, dar deochiul este cel mai larg răspândit. Orice copil TREBUIE ferit de deochi. Plânge? E deocheat, maică! Trebuie să îi descânți. Deochiul este privit ca un efect secundar al unei priviri invidioase sau admirative și insistente. Așa o fi, nu zic că nu.

Cu cât crezi mai mult în asta cu atât cresc șansele să fie deochiat copilul. Dacă eu am mai avut câteva porniri în a crede în deochi, Alin a fost cel care nici n-a vrut să audă de așa ceva. Circulă multe credințe legate de deochi. Cică să nu lași copilul sub un an să se privească în oglindă că se poate deochia singur. Pe bune? Ascunde oglinda, nu lăsa pruncul să se vadă, să se descopere, limitează-i experiența senzorială. Și dacă își vede reflexia în geam se pune? Apoi cică să cântărești nou-născutul înainte de prima baie, dar greutatea lui să nu o spui nimănui. Altfel, se deoache copilul. Există obiceiul de a lega o ața roșie la mâna copiilor, ei fiind mai predispuși la deochi. Cum vine asta, îi pui ața roșie la închietura mâinii și gata, ai alungat deochiul? Pune usturoi că și ăla are același efect, am auzit. Din cauza mirosului fuge și mama deochiului.
De frica ochiului rău, adulții poartă talismane antideochi.
image

Inevitabil de cele mai multe ori, când te întâlnești cu cineva care îți vede copilul, auzi,”ptiu, ptiu, ptiu, să nu fie de deochi”. Da, am spus-o și eu. Nu neapărat pentru că aș crede că privirea mea îi face vreun rău copilului, ci pentru ca mama copilului să stea liniștită. „Scuipă-l să nu se deoche!” Și dacă te trezești cu niscaiva stropi adevărați peste copil? Când avea Ștefania câteva luni ne-a oprit un vecin pe stradă să ne spună că o să vină să ne învețe cum să descântăm copilul. Asta pentru că auzise el cum plângea micuța într-o seară. Da, plângea, e un copil ca oricare altul, care nu știe să spună ce o deranjează. Oricât încercăm să nu fie așa, asta e, un copil mai și plânge.
image

Eu mă întreb, oare cei care deoache știu că fac asta? Conform unei credințe și Ștefania ar putea să deoache când mai crește. Așa că feriți-vă, dacă nu vreți să aveți dureri de cap, febră, vărsături, să căscați fără să vă fie somn, să fiți fără vlagă. Asta dacă e să cred că am întors-o la sân acum câteva săptămâni. Cică așa se spune: copiii întorși la sân deoache. O să vedem ce va fi.