Ștefania a colectat ieri o căpușă. Nu știu de unde, nu știu exact când. Noi am fost plecați la Iași, dar nu prea a stat în spațiu verde. Din câte estimez, căpușa a ajuns pe piciorul stâng al Ștefaniei, pe lângă genunchi, undeva după ora 10. Atunci i-am dat pantaloni lungi pe ea. Căpușa am văzut-o seara, pe la 7, după ce i-am făcut baie Ștefaniei. Era prima dată când am văzut o căpușă. Era un punct negru în relief și era roșu în jurul lui. Inițial, am crezut că e vreo coajă că tot a fost pișcată și de țânțari și poate s-o fi scărpinat. Cu riscul să fiu luată în râs la spital, am decis să mergem la urgențe. tick__08131.1279864421.1280.1280

Vă imaginați cum era sâmbătă seara la urgențe copii? Ei bine da, era plin. Copii cu febră și erupții cutanate așteptau la un loc cu cei care se loviseră în diferite circumstanțe. Dacă intri să spui ce îl doare pe copil e bine, asistentele decid dacă e urgență majoră. Dacă nu, aștepți când îți vine rândul. Așa au ajuns unii să se plângă că așteaptă de două ore cu copilul care are febră și ”ceva bubițe”. Dacă vii cu ambulanța mai ai o șansă.

Am intrat cu Ștefania, deși în cabinet era deja un copil, pentru că vroiam să am o confirmare că e căpușă. În urma mea, Alin a avut reclamații că am intrat înaintea celor care așteptau la rând. Fiecare consideră că are ceva mai grav și urgent. De aia medicii ajung să fie suprasolicitați și cu nervii întinși la maxim după ce sunt luați la rost. Știam că am de așteptat, pentru că nu e chiar o urgență mușcătura de căpușă, atât timp cât este scoasă în 24 de ore. Asistenta mi-a dat un ghemotoc de vată cu spirt, iar doctorița mi-a spus să aștept. Și am așteptat până la 10, adică vreo 2 ore. Înaintea noastră au intrat doi copii frați cu pișcături de purici, zicea doctorița. Și tot mama copiilor era cea care avea de reproșat în gura mare că a așteptat atât și nu au fost tratați băieții ei. Vă dați seama ce era la gura doctoriței că pierde vreme cu astfel de cazuri.

Ștefania a stat cu ghemotocul de vată, a plâns, și-a pierdut răbdarea. După ce i s-a scos căpușa Ștefaniei, doctorița ne-a prescris antibiotic pentru cinci zile. E un rău necesar. Am evitat când am putut, dar acum nu pot să evit. Am întrebat ce pot să fac pe viitor, dacă Ștefania va mai fi mușcată de căpușe. Răspunsul doctoriței: să vin la spital să o scoată ei, să nu ne jucăm cu asta.

funny-tick-sucking-blood

Ce am învățat din asta? Pe viitor o să o verific bine pe Ștefania după fiecare ieșire în parc, și nu numai. O să fiu mai calmă, aseară m-am panicat când mi-am dat seama că ar putea fi o căpușă. N-o să încerc să scot eu insecta asta care poate transmite diferiți viruși. Cică sunt diferite metode de a extrage o căpușă din corp. Data viitoare punem vata cu spirt pe zona unde s-a înfipt căpușa, luăm copilul pe sus și mergem la spital. Sigur, încercăm să o protejăm pe cât posibil.

tick-boom-21735746