Nu mereu am încredere în mine. Deseori mă simt incapabilă, inferioară față de ceilalți, mi-e frică de eșec, de ceea ce spun alții. Mă tem că nu sunt plăcută, că nu pot face față provocărilor. Pot să îmi imaginez de unde pornesc toate astea, dar nu vreau să detaliez aici. Sunt răspunsuri pe care mi le dau mie și nu caut vinovați. Ceea ce vreau e ca toate astea să nu se răsfrângă asupra copilului meu. Vreau să îi insuflu încredere și optimism. Știu că trebuie să fiu un model pentru ea, pentru Ștefania. Am de lucrat eu cu mine înainte de a avea pretenții de la ea.

Orice acțiune sau vorbă de-a mea își poate pune amprenta asupra modului ei de a se percepe. Încerc să îi arăt că o iubesc indiferent de situație. Indiferent că sparge un borcan când mi-l aduce din balcon în bucătărie, vrând să fie utilă (deși se poate răni), că varsă apă, că trage aproape toate rufele ude jos de pe uscător, că rupe pagini din cărți deși îi explic că mai avem nevoie de ele și nu îi mai pot citi dacă lipsesc pagini, că nu reușește să potrivească toate formele în sortator, deși în mintea mea fac comparații și mă gândesc că e perioada când ar trebui să poată face asta. Sunt câteva situații în care îmi dau ochii peste cap, cum s-ar zice, și încerc să nu o fac să se simtă incapabilă, nedorită sau că ar încurca în vreun fel.

Vreau ca Ștefania să se aprecieze la adevărata ei valoare. Vreau să îi cultiv o stimă de sine crescută astfel încât să poată face față provocărilor și relațiilor pe viitor. Vreau să aflu de la specialist cum pot face asta. Am nevoie de confirmări că ceea ce încerc să fac e bine. De asta mi-am propus să fiu prezentă la conferința Otiliei Mantelers, psiholog, formator de parenting, primul instructor Parenting by Connection din România. Când? Pe 26 noiembrie, atunci când va veni în Bacău. Va vorbi despre stima de sine a copilului, despre metode și instrumente pentru a crește stima de sine în copilul nostru. Conferința este organizată de Celina Ivan de la Centrul Părinții Spun Prezent. Celina este cea datorită căreia am început să vreau să învăț mai multe despre părințeală. Mai multe detalii despre conferință aveți aici. Lista de înscrieri este deschisă.

13512030_1036954583020596_7918003429106359947_nSper să ne vedem acolo. Eu voi merge și îmi voi lua notițe așa cum am făcut și când a venit Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în problemele de familie și cuplu. Cred că putem schimba preconcepțiile pe care mulți dintre noi le avem, putem încerca să ne iubim copiii necondiționat, să fim o prezență conștientă în viața lor. Poate participarea la o conferință de parenting nu e ceea ce ne face părinți mai buni, dar poate fi imboldul pentru a învăța permanent alături de copiii noștri și a ne conștientiza trăirile. Copiii noștri merită.