Un an, 5 luni și 15 zile sau 531 de zile sau 75 de săptămâni și 6 zile sau 12.744 de ore. Atât a trecut de când s-a născut Ștefania și tot atât timp am împlinit de când alăptez. Mai greu la început, greu și acum uneori, dar still counting. Dacă ar fi să fac o medie de 7 sesiuni de alăptare în 24 de ore (4 în timpul zilei și 3 în timpul nopții) ar ieși că am alăptat de 3717 ori. Să mai fie și o medie de 10 minute pe sesiune, iese 37.170 minute. Adică 620 de ore sau aproape 26 de zile de alăptat încontinuu. Și nu ne oprim aici. Frumos, greu, e modul nostru de a ne conecta. 

Zilele acestea se marchează Săptămâna Internațională a Alăptării, cu tema „Alăptarea- cheia unei dezvoltări sustenabile”.

wbw2016-logo-word

 

 

 

 

 

 

Și în Bacău vor avea loc mai multe evenimente, proiecții de filme documentare și ateliere, organizate de Centrul Părinții Spun Prezent pentru a încuraja mamele să își alăpteze copiii așa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Adică alăptarea exclusivă (fără adaos de apă, sucuri, ceaiuri sau lapte formulă) până la şase luni de viaţă şi continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani. Statisticile arată că, în Romania, 30% din mame alăptează în prima lună după naştere şi numai 12,6% dintre ele îşi mai hrănesc copilul la sân până când acesta împlineşte 6 luni.

Miercuri ne întâlnim cu mămicile care alăptează în Parcul Cancicov, de la ora 18:00, în zona Lăcușorului, la Aleea Alăptării. S-a făcut multă vâlvă în ultima vreme pe tema alăptatului în public. Eu, una, nu am întâmpinat nicio situație în care să mă simt rușinată să/că alăptez în public. Deși, într-adevăr s-a întâmplat de câteva ori în ultima perioadă să amân momentul până ajungeam acasă, dacă se nimerea să fie ora de somn, de exemplu, și aș fi vrut să adoarmă în pat.

Când vom spune stop alăptării? Nu știu. Niciuna dintre noi nu este hotărâtă. Că va fi la doi ani, că va fi mai devreme sau mai târziu nu știu cu certitudine. Știu însă că încă are nevoie de pieptul mamei, că îmi place să o simt la piept. Chiar dacă sunt zile în care pare că numai asta mănâncă, că cere încontinuu „țiți”, iar noaptea…uneori nici nu știu dacă a supt, alteori nu mai știu dacă a dormit. Au fost zile în care a vrut să sugă doar la somn, dar nici de mâncat alimente solide nu a mâncat mai mult decât de obicei. Cred că înțărcarea poate să mai aștepte.