Caut să îi pun la dispoziție Ștefaniei activități educative. Nu mereu am succes sau inspirație. Ori ea vede activitatea altfel decât o gândesc eu. Ori nu e interesată, ori nu are încă abilitățile pentru ceea ce îi propun eu. Dar cam așa au trecut ultimele două luni. 

  1. Am vrut să îi introduc noțiuni de forme geometrice simple ca cercul, pătratul sau triunghiul. I-am desenat cu carioci pe o bucată de carton forme geometrice, apoi i-am lipit velcro. Am decupat din fetru forme geometrice și am lipit și pe ele cu silicon cealaltă parte din velcro.

2. Ca să își mai exerseze dexteritatea i-am dat o sită și bucăți de sârmă plușată. Și-a pierdut repede interesul.

3. Jucăria asta o amuză mult, dar când mă joc eu cu ea. Ea lovește cu ciocanul de lemn, dar nu prea reușește să bage bilele în gaură. Râde copios când vede cum se rostogolesc bilele. Alin nu a fost prea încântat, însă, de jucăria asta, pe motiv că ”învață să lovească”.

4. O activitate tare plăcută într-o zi caniculară: să pescuiască naturi din apă. I-a mutat dintr-un vas în altul, i-a răsturnat, a vărsat apă, apoi i-am dat un burete să șteargă apa.

5. Traseu din tuburi de carton pentru pompoms. A fost foarte atrasă să dezlipească banda de hârtie cu care am prins tuburile. Nu a lăsat nimic prins de dulap.

6. O altă activitate a fost să bage paie de băut într-un bidon.

7. Apoi să bage boabe de mazăre în bidon. A și mâncat vreo 5 boabe. Data viitoare i le dau fierte.

8. Într-o zi am dat peste niște paste tripolini și m-am gândit că era numai bun de mutat dintr-un vas în altul cu o lingură. N-a durat pre mult până să verse pe jos, așa că am trecut la lopeți pentru nisip.

9. Ștefania e atrasă de animale. Știe să imite multe dintre ele, le recunoaște, așa că m-am gândit să i le prezint mai în detaliu. Deocamdată am găsit doar câteva animale de fermă care să fie cât de cât aproape de realitate și să fie proporționale între ele. Le-a studiat îndeaproape, a văzut că vaca și doamna porc au țiți, le-a asociat cu cartonașele.

10. Ultima distracție a fost ieri după ploaie. Prima băltoacă din fața blocului a ei a fost. Astăzi, la fel. Ce leagăne în parc? Balta și pietricelele să trăiască. Am adus-o în picioarele goale acasă, după ce am stors apă din papuci și din șosetele ei de puteai fierbe un ou. Alin, avem nevoie de cizme pentru Ștefania!