Sunt nervoasă pe mine. Nervoasă că am stat acolo, am tăcut, nu am zis și nu am făcut nimic. Mi-am înghițit vorbele și avântul. Am lăsat un străin să decidă pentru copilul meu. L-am lăsat să decidă ce și când mănâncă copilul meu.

 Eram în parc în seara asta, copila se juca în pietriș, la oarecare distanță față de mine, iar eu mă uitam la ea. Era și Alin în preajmă.  Ștefania se juca cu lopățelele lângă o bancă pe care erau trei mămici. Chiar când am ajuns lângă ea, văd că una dintre mămici scoate o bucată de covrig din geantă și i-o întinde copilei mele. Ștefania, fan mare al covrigilor, ia bucată de covrig, o duce direct la gură și se joacă în continuare cu pietricelele. Într-o mână ținea covrigul, iar în cealaltă  avea lopățica pe care o tot băga în pietriș. Nu știam cum să reacționez, să nu par nepoliticoasă, intenția femeii a fost una bună, cu siguranță.

-E cam murdară pe mâini ca să mănânce acum, am zis.

-Ei, lasă, că noi mâncam de pe jos când eram ca ei, mi-a zis ea.

Și atât a fost.

Cât am putut să fiu de blocată, încât să nu reacționez? Părea chiar așa flămândă Ștefania, oare, de s-a gândit ea că i-ar trebui o bucată de covrig? Ea îi dă copilului ei să mănânce în condițiile astea? Nu, am văzut-o cu ochii mei cum și-a șters copilul pe mâini cu un șervețel umed. Îți mai permiți acum să îi dai copilului să mănânce de pe jos? Nu cred. Nu o protejez excesiv pe Ștefania, dar am totuși câteva reguli de igienă elementare pe care încerc să le respect. Măcar cu un șervețel umed sau cu apă tot o dau pe Ștefania înainte să plecăm din parc. Poate nu o să se îmbolnăvească Ștefania de la atât. Își face anticorpii, ar spune unii. Dar lasă-mă pe mine să decid asta. Nu cred că îi pasă unui necunoscut de anticorpii copilului meu. Întreabă-mă, în primul rând, dacă poate mânca așa ceva. Poate are o problemă de sănătate. Nu te avânta așa să hrănești copilul altuia când habar nu ai de el. Nu e lăsat să moară de foame, jur. Data viitoare, gândește-te mai bine că gestul tău îi poate pune sănătatea celui mic în pericol. Pentru mine, cu siguranță nu va mai exista data viitoare. Îi promit Ștefaniei, pentru binele ei. Cu riscul să par înfumurată și fandosită o să fac cum cred că e mai bine pentru copilul meu, cu tot respectul.

img_20160830_115235