Se spune că maternitatea te schimbă. Se spune că apariția unui copil schimbă priorități, schimbă cursul vieții, schimba principii. Și chiar așa e. Te schimbă pe tine ca om, te face să vrei să te autoeduci, să fii mai bun, să fii un exemplu pentru puiul de om. Un copil te face să retrăiești copilăria, să vezi altfel micile bucurii ale vieții, să vrei o lume mai bună. 

Nu mă gândeam că un copil poate să te răvășească atât, să trezească atâtea sentimente, să insufle atâta putere. Îți dă lumea peste cap, îți reconfigurează viața. Te uiți la ea, la mica fetiță cu ochi senini, și încerci să înțelegi cum poate fi așa plină de viață. Vrea să cunoască lumea, să știe tot ce mișcă. Îți dai seama că încă depinde de tine, că și următorii ani sunt decisivi pentru cum va fi ea ca adult. Și pentru asta ai tu de lucrat cu tine, ai tu de muncă ca să înveți cum să poți să o înveți pe ea. Tu ești modelul pentru ea, în tine vede viitorul și tu vezi viitorul în ea.

Înainte să fie Ștefania nu mă vedeam părinte. Nici acum nu îmi vine să cred că noi am făcut minunea asta de copil. Nu știam prea bine ce înseamnă să depindă de tine o viață. Nici acum nu știu. Știu doar că și eu cresc o dată ce ea, învăț o dată cu ea, retrăiesc momente o dată cu ea. Încerc să înțeleg cum funcționează mintea ei, care sunt așteptările ei, cum îi influențez eu traseul. Spun unii că m-am schimbat de când sunt mamă. Așa o fi. Cred că așa e la toți. Ești capabil de multe atunci când o viață depinde de tine. Ajungi de multe ori să te întrebi ce poți schimba pentru ca lumea să fie mai bună pentru copii. Îți dorești să poți schimba ceva. Înainte să fie Ștefania, îi vedeam altfel pe ceilalți părinți. Acum îmi dau seama că fiecare vrea ce e mai bun pentru copilul lui. Iar bunul ăsta e relativ. Ce văd eu bun pentru Ștefania nu e bun pentru alți copii și invers. Sunt momente când uit asta și ajung să ma întreb cât de ciudată sunt.

Nu știu ce ar fi și cum ar fi azi viața mea, viața noastră ca familie fără ea, fără muza noastră. Nu pot decât să îi doresc să aibă o viață frumoasă, să ia ce e mai bun și frumos din viața asta. Să știe să aleagă, să fie mereu lumină pentru alții, să aibă cât mai puține dezamăgiri, cât mai multe împliniri.